Yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent tot evenwicht brengen. Dit kan zijn het evenwicht tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen, tussen spanning en ontspanning. Door het doen van yoga kun je lichaam en geest in balans brengen.
Yoga is er in vele vormen. Bij Puur Yoga Soest doen we Saswitha Yoga, een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn. De adem vormt hierbij de verbinding. Door de adem wordt het lichaam fysiek voorzien van zuurstof en worden afvalstoffen afgevoerd. De adem brengt je ook levensenergie en ontspanning en stelt je in staat om (weer) verbinding te maken met je lichaam. Het is belangrijk om vrij en ontspannen te kunnen ademen. Oppervlakkige adem kan leiden tot allerlei problemen. Yoga helpt je de natuurlijke adem te herstellen. Daardoor kun je meer ontspanning en vitaliteit ervaren.
De yoga oefeningen hebben een gunstig effect op het menselijke energiesysteem, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze werken door op alle vitale functies: het ademen, de bloedsomloop, het hormonale stelsel, de spijsvertering en het autonome zenuwstelsel. De spieren en gewrichten worden versterkt en beter doorbloed. De wervelkolom wordt soepeler.
Een les bestaat uit een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. De oefeningen zijn soms subtiel en soms juist uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.
In principe kan iedereen yoga beoefenen zolang je luistert naar je lichaam en je je grenzen in acht neemt.